Blekinge och stadens utveckling

Blekinge är ett av de mest södra landskapen i Sverige och gränsar till Skåne och Småland samt till Östersjön. Till ytan är Blekinge det näst minsta landskapet i Sverige. Blekinge har en vacker skärgård och kallas för Sveriges Trädgård. Blekinge har en stormig historia som präglas av att det ligger så nära Danmark. Städer har bränts upp av såväl danska som svenska trupper. Naturen i Blekinge är varierad. Det finns högland som sträcker sig 130-170 meter över havet, men också mer karg skogsmark i norr. Här finns det många berg och kärr, och skogen karaktäriseras av barrträd. Längs kusten och sjöar och vattendrag är naturen istället mer bördig och rik och det finns en hel del bokar. Landets blåsigaste plats utöver fjällen är lokaliserad i Blekinge på mätstationen Hanö. Rekordet i medelvind som uppmätts här är över 40m/s.

Blekinge är ett landskap där konst, design och hantverk är viktigt och får ta en stor plats. Det finns många kända museer, men också konstnärer som har rötter i landskapet. Den vackra skärgården är lätt att ta sig till, exempelvis med gratisbåtar från Karlskrona. Det finns flera öar som är värda att besöka, exempelvis Karön, en ö som förr i tiden var en viktig kurort. Mycket av traditionen från dess finns kvar på ön, behandlingen bestod av seglingsupplevelser och havsbad, något som man kan prova på än idag.

Större orter

resa med tåg

Karlskrona är den största staden i Blekinge. Att ta sig dit från Stockholm kan kännas långt, men det finns tåg som tar en från huvudstaden dit på knappt fem timmar. Staden var förr i tiden en mycket viktig örlogsstad. Karlskrona är byggt på en ö, Trossö som förr ägdes av en bonde vid namn Vittus Andersson. I närområdet fanns det flera andra städer så som Lyckå och Kristianopel. Med sitt sjö-nära läge men tack vare skärgårdens skydd blev Karlskrona en perfekt plats att bygga upp en säker stad på. En annan anledning till att platsen valdes är dess närhet till Danmark och den europeiska kontinenten. Än idag är Karlskrona en viktig flottbas. Det var tänkt att staden skulle bli nästa viktiga huvudstad i ett stormaktseuropa. Spår från detta ser man i stadens arkitektur och uppbyggnad, med bland annat piazzan.

Blekinge har ett rikt restaurangliv. Tack vare sin position serverar många restauranger olika rätter med inspiration och ingredienser från havet. Restaurangen &Vin har blivit omtalad, inte minst för sin lokalisation på piren i Karlshamn men också tack vare deras förstklassiga avsmakningsmeny.

Industristad

Industriellt sett har Karlskrona varit en viktig stad, framförallt genom det så kallade Karlskronavarvet. Varvet var under varvskrisen stadens största arbetsgivare. Det fanns även fabriker för flera viktiga produkter, exempelvis gatsten, lampor, porslin och gjutgods med mera. Idag finns endast en av alla industrier kvar och detta är Karlskronas Lampfabrik. Lampfabriken säljer sina produkter över hela landet. En av de mest kända produkterna är deras fotogenlampor med färgglada bottnar. All produktion i verkstaden utgår ifrån mässing och plåt. 1991 etablerades Telenor i Karlskrona och de har tillsammans med Blekinges Tekniska högskola etablerat sig inom telekomsektorn och informationsteknologin.