Aktiviteter i Blekinge

Blekinge är ett ganska litet landskap med både spännande städer, vacker natur och härlig skärgård. Trots storleken finns det mycket att göra i Blekinge. Oavsett om man söker lugn eller stadsliv hittar man det här. Städerna Karlskrona, Karlshamn, Ronneby, Sölvesborg och Olofström har alla sin egen charm och sina sevärdheter.

Världsarvet Karlskrona

Karlskrona är staden med en rik historia som tagit den hela vägen till UNESCO:s lista över världsarv. Vacker som få stoltserar staden med byggnader och lämningar som vittnar om att ha stått i händelsernas centrum. Att bara vandra runt i Karlskrona och insupa atmosfären är gott nog för den historiesuktande besökaren, men vill man så är det lätt att fylla dagarna med både sightseeing, aktiviteter och utflykter här.

Marinmuseum är en populär plats att besöka. Muséet med anor från 1700-talet visar sjöförsvarets arbete och är Sveriges nationella museum för den svenska marinens historia. Här finns det något för ung som gammal. Fasta utställningar, informationsfilmer och verkliga upplevelser skaffar man sig på denna plats som lägligt nog ligger både bredvid, på och under vatten. Dessutom pågår det alltid något nytt på Marinmuseum – detta ställe går att besöka många gånger och ligger otroligt fint i vackra byggnader.

Trefaldighetskyrkan på Stortorget mitt i staden passerar ingen obemärkt förbi. Med förebilden Pantheon i Rom förstår man att denna storslagna byggnad, även kallad Tyska kyrkan, drar blickarna till sig. Kyrkan är inte öppen för besök regelbundet men väl värd att beundra från utsidan. Arkitekturen lurar en att tro att man förflyttats söderut och landat i ett annat land.

När man ändå står på Stortorget har man inte många meter till Glassiären. Detta får man inte missa för de säljer förmodligen Sveriges största glassar. Här ringlar kön lång dag och kväll under sommaren.

Mysiga Karlshamn

djurpark

Strax utanför Karlshamn ligger Nordens största safaripark, Eriksberg. Här spenderar man lätt en dag eller flera – förutom att titta på djuren så både bor och äter man bra här. Kreativum Science Center är en annan plats väl värt ett besök när man är i Karlshamn, framförallt för barnfamiljen. Här experimenterar man och lär sig spännande saker genom att själv testa hur det fungerar. En utmärkt aktivitet att förgylla en dag med. Stadens centrum bjuder på mycket trevligt, förutom shopping kan man bland annat besöka Östersjöfestivalen som varje sommar drar många artister och turister.

Natur och skärgård

Söker man efter bad och båtliv har Blekinge mycket att erbjuda. I den mysiga skärgårdsidyllen med de röda små båthusen vid bryggorna finns både större öar med året-runt-boende och diverse aktiviteter, hotell, restauranger med mera men även mindre öar att lägga till vid för lite sol och bad. Har man ingen egen båt finns det flera skärgårdsfärjor som trafikerar de större öarna.

Benämningen “Sveriges trädgård” sätts ofta på Blekinge och det är inte taget ur luften. På 1700-talet begav man sig för att hämta inspiration från engelska trädgårdar till en anläggning men märkte att det man sökte fanns på närmare håll – i Blekinge. Varför resa långväga när man har det vackra här resonerade man och sedan dess har landskapet titulerats “Sveriges trädgård”. Med andra ord är det en alldeles utmärkt idé att bege sig ut i naturen i Blekinge och uppleva allt det som gav platsen det fina ryktet.