Ekoturism som affärsidé

Genom ett av mina styrelseuppdrag i ett företag där man satsar på ekoturism så fick jag chansen att hänga med 16 andra personer med liknande intresse. Deltagarna kom från hela världen och vi hade två ledare eller guider med oss under hela turen. I två veckor var vi ute och vi hann med en hela massa varierande aktiviteter inom området ekoturism.

Först ut var vandring i Blekinge. Vandring, eller hiking, har verkligen blivit populärt nu, inte bara i Europa utan även USA, Asien och Afrika till exempel. Därför såg vi alla fram emot första aktiviteten.

Vandring

Blekingeleden runt är en 41,7 kilometer rund vandringsled som ligger nära Olofström, Blekinge, där det finns en sjö och som är rankad som svår. Leden används främst för vandring, promenader, naturresor och backpacking.

Blå leden är en officiell vandringsled på cirka 24,0 km. Detta spår täcker cirka 30 km av vandringsleden från utkanten av Olofström och slutar med cirka 10 km av asfalt för att komma tillbaka till startpunkten. Själva leden är mest bara att vandra på, men vissa delar är svåra att komma åt på grund av stenarnapå leden. Vissa stigningar är väldigt branta. På vissa ställen måste man passera djurstängsel men där har trappor har ställts upp. Leden är mycket väl markerad med orange pilar och naturupplevelsen är fantastisk.

Vi följde både Blekingeleden och Skåneleden och några andra mindre stigar. Började från Halens camping i Olofström, gick norrut. Leden erbjöd en fin blandning av grusvägar och skogsstigar och vissa delar av mindre asfaltvägar. Det finns några höjder. Det fanns en del tydliga områden som uppenbarligen inte är mycket naturupplevelse utan mycket öppna, annars erbjuder leden mycket skugga. Det finns flera vindskydd och lägereldar längs leden, få av dem har dock vattenbrunnar (så du måste koka vattnet innan du dricker). Eftersom en del av leden är i naturreservat måste hundar hållas i koppel.

Det var en trevlig upplevelse och framförallt deltagarna från andra länder uppskattade vandringen.

Fiska öring

Efter denna upplevelse begav vi oss till fiske efter havsöring på Gotland. Med 800 km kust är det enkelt att undkomma folkmassan. Du fiskar genom att vada i grunt vatten genom att spinnare eller flugfiske. Vi bodde i prisvärt i Visby, bara fem minuter från kvällens (ekologiska) restauranger och nästa dags utmärkta fiskeplats mitt i denna traditionella medeltida staden.

En expertguide tillbringade första dagen med oss och gav en exklusiv och grundlig introduktion till havsöringsfiske på Gotland. Sedan fick vi en dag med att fiska på egen hand, men med ständig tillgång till värdefulla råd och tips från några av öns ledande fiskeguider. Gotlands havsöring har en hög genomsnittlig vikt och fiskesäsongen är lång. Dessutom reproducerar fisken sig naturligt, alltså den är vild. Erfarna guider, specialiserade på olika fisketekniker, matchades efter våra behov.

Vi bodde i det mysiga vandrarhemmet Visby Vandrarhem, inom bekvämt gångavstånd från spännande fiskeområden i centrala Visby. Vandrarhemmet har åtta rum (fem dubbelrum, två familjerum och ett enkelrum), som delar tre toaletter och duschar. Vandrarhemmet har också ett modernt kök för självhushåll. Det köket använde vi mycket, bland annat en kväll så gick vi först var och en land-vis och gjorde inköp för att kunna tillaga våra länders specialiteter och sedan arrangerade vi en stor buffé. Vi köpte enbart lokalproducerade livsmedel. Det blev en succé! Oj så mycket gott jag fick prova att äta!

Spännande kunskaper

Väder och vind bestämde de olika fiskeplatserna, och man kunde prova på flera olika platser. Vi fiskade över rev, tång och den släta kalkstensbotten, med Gotlands dramatiska kust bakom oss. Varje fiskedag var unik eftersom havet, vinden och havsöringen alltid ger något nytt.

Operatören arbetar intensivt med långsiktigt hållbart fiske och bedriver fiskförvaltning på Gotland. Guiderna förklarar gärna havsöringens biologi och de unika förhållandena på ön. ”Catch and release” rekommenderas för alla fiskar som inte är avsedda för kvällens middagsbord.

Om du inte har erfarenhet får du all hjälp du behöver, från fiskeutrustning till teknik. Om du inte har någon egen utrustning kan du hyra både fiskeutrustning och vadarstövlar. På bottenvåningen på vandrarhemmet finns en välutrustad butik där du kan köpa fiskeutrustning och även boka andra Gotlandsrundturer och upplevelser.

De platser vi bodde på under denna tid var inte de mest lyxigaste, även om vissa var det. Variationen var stor mellan både tält och slottliknande hus, oavsett vilket så var betoningen alltid på hållbarhet. De gånger vi sov i tält så hade jag ingen direkt lampa med för att läsa de böcker jag hade med på resan så istället prenumererade jag på en magasintjänst där jag kunde läsa tidningar. Men jag hittade även lättsam underhållning på sidor där man kunde spela 21 eller andra liknande spel. Att spela på mobilen var något jag upptäckte under min resa, jag har aldrig riktigt fastnat för det tidigare men det var riktigt kul!

Det finns i min planering att skriva en grundligare text om varje enskild plats vi besökte under denna resa, men det har jag ännu inte hunnit.

Vandring