De bästa restaurangerna i Blekinge

Flera restauranger i Blekinge fanns 2019 med på den prestigefulla listan White Guide varje år tar fram. White Guide har en speciell klassificering där restauranger (samt caféer, hotell och barer) får betyg utifrån olika kriterier, lite likt Michelinguiden (som ju egentligen heter Den röda Michelinguiden). Detta anses vara en guide värd att gå efter i sökandet efter de bästa restaurangerna.

Karlshamn med omnejd

Restaurang &Vin i Karlshamn har fått benämningen “rekommenderas” av White Guide. Värd ett besök med andra ord. Med ett fantastiskt läge vid havet bjuder &Vin på god, lokal mat från havet – miljö och säsong utgör grunden för köket. De är vinkunniga och bra på att matcha maten med den bästa drycken.

Ägarna till &Vin satsar stort på att ta Blekinge ytterligare ett steg framåt på kartan i matsverige och har på familjegården ute på landet nyligen öppnat Astensmåla Mat & Vingård. Målet är att bli en av Sveriges bästa restauranger.  Havsörnen på Eriksberg, i Trensum utanför Karlshamn är ett annat säkert kort i trakten. Med betyget “god klass” serveras här vilt från jaktresorten Eriksberg. Lokalt är viktigt och jakt samt elegans sätter stilen på Havsörnen – inredningsmässigt såväl som på råvaror och matpresentation.

På safariparken Eriksberg finner man även restaurangen Visenten, som även den tagit sig in på White Guides lista. “God klass” är benämningen även här och Visenten har under flera år ansetts vara Blekinges bästa restaurang. Djuren på Eriksberg är en stor del av menyn och vinerna är en perfekt komponent till det högkvalitativa viltköttet och den välkomponerade maten.

Wägga Fisk & Delikatessrökeri får en rekommendation av guiden och här är stället för fiskälskaren. Klassiska fiskrätter och skaldjur serveras på detta fiskrökeri. Platsen är Blekinges fantastiska skärgård – mer idylliskt blir det knappast.

De bästa restaurangerna i Blekinge
De bästa restaurangerna i Blekinge

Världsarvet Karlskrona

I Karlskrona rekommenderar White Guide ett besök på restaurangen Sjörök. Sjörök finner man i hamnen och de har på senare tid klättrat i kvalitet men känns ändå folkliga och smakfullt enkla i utformningen. Menyn är mångfacetterad med typisk vardagsmat i roligare tappning. På Vinberga Vinkiosk ligger fokus på det enkla. Med egen bondgård levererar de kvalitetskött till bra naturviner. Välkomnande och prisvärt (utan att tumma på kvalitet) som med medveten anda ligger helt rätt i tiden. Av White Guide fick de 2019 en rekommendation.

I staden Karlskrona finns det naturligtvis många restauranger som inte (ännu) belönats med en plats på White Guides lista, men som ändå är väl värda ett besök. Den vackra staden bjuder på något för alla smaker – finsmakaren såväl som de som bara söker en god bit mat till en öl i trevlig miljö, och allt däremellan. Unika miljöer och uppseendeväckande arkitektur har satt Karlskrona på världskartan och delar av staden andas internationell karaktär mer än svensk småstad. Detta ställer givetvis krav på restauranger, hotell, kultur och så vidare.  Några övriga exempel på bra restauranger i staden är Frei Geist (nyöppnad restaurang med delvis österrikisk inspiration), Hotell Scandics restaurang (om du söker efter en fin vy vid havet till middagen) och Restaurang Vass (en äkta sjökrog belägen i hamnen).