Museer i Blekinge

Blekinge är ett län med ett rikt kulturliv och har således en hel del spännande museer. I Blekinge finner man bland annat Marinmuseum som ligger i Karlskrona. Ett stort, välbesökt museum som lockar folk från hela världen. Oavsett om man letar efter kultur, konst eller historisk kunskap så finner man det på något av Blekinges alla museer.

Karlskrona och Marinmuseum

Sjöhistoriska museet och Vasamuseet (Stockholm) samt Järnvägsmuseet (Gävle) är bredvid Marinmuseum i Karlskrona alla en del av en myndighet som heter Statens maritima-och transporthistoriska museer. En myndighet som arbetar för bevarandet och återberättandet av Sveriges maritim-och transporthistoria.

Museet är “Sveriges nationella museum för den svenska marinens historia” och har anor från 1752. Sedan 1997 är Marinmuseum beläget i centrala Karlskrona, på Stumholmen. Känd för en imponerande arkitektur ligger det både längs med, på och i havet. Marinmuseum är en aktiv plats i Karlskronas kulturarv med utställningar, evenemang, restaurang, butik och mycket annat spännande.

I Karlskrona finner man även Blekinge Museum, ett museum vars syfte är att berätta, ge kunskap om samt bevara kultur och historia. Här hittar man fasta utställningar såväl som tillfälliga och med Karlskrona som bas är museet synligt vid olika tillfällen och evenemang i hela länet. I Karlskrona ligger även Porslinsmuseum och Bilmuseum – Albinsson och Sjöberg, Kopparslagarmuseum med flera och år 2022 öppnas portarna för Karlskrona Konsthall – en konsthall med tillhörande kulturhus.

Museer i Blekinge
Museer i Blekinge

Karlshamn och övriga Blekinge

Karlshamns Museum är inhyst i flera gamla hus i kulturkvarteren i Karlshamn. Hus som för längesedan var bostäder till de mer välbeställda i staden. Här kan man lära sig mycket om Karlshamns historia och även besöka Punschmuseet som ligger på samma plats – ett museum fött ur en gammal punschfabrik och Sveriges enda punschmuseum.

I Karlshamn ligger även Sjöfartsmuseet – en skatt av modeller av fartyg och båtar, maskiner, tavlor och foton, gamla dokument, historier och kunskap om sjöfarten från förr. Museet har även olika utställningar och evenemang. Kreativum Science Center drar mycket folk, inte minst barnfamiljer. Här hittar man det mesta om rymden, naturen, människan/kroppen och om teknik. Spännande experiment är utgångspunkten för ett aktivt lärande. Ett ställe som är ett populärt utflyktsmål för skolor i och runt om Karlshamn. På Kreativum vill man främja människors nyfikenhet för teknik, utveckling och nya innovationer.

Till Bräkne-Hoby utanför Ronneby åker man om man är intresserad av gamla föremål och historier om äldre tider – här finner man ett hembygdsmuseum i idyllisk miljö. På Sölvesborgs Museum i Sölvesborg hittar man också minnen från en svunnen tid; utgrävningar från Sölvesborgs slott för att nämna något. Byggnaden är cirka 150 år gammal och var från början ett spannmåls och brännvinsmagasin.

I Hällevik finns Sveriges första fiskemuseum, sedan 1976 i regi av den lokala hembygdsföreningen. På Fiskemuseet visar man upp båtar av olika slag men också fiskerelaterade saker som i många år givits som gåvor till hembygdsföreningen. Sölvesborg har även en konsthall där det varje år går att ta del av flera olika utställningar. I och i närheten av orten Olofström ligger bland annat Författarmuseet, Kamera och Galgmuseet (världens enda klädgalgmuseum) och Motorsågsmuseet.